ďťż
rumun portal
Oto moja taktyka jak zrobić niektóre świąteczne potrawy.

1.Śledź w śmietanie
Składniki : opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą, duża cebula, 2 duże kwaskowe jabłka, szklanka gęstej, kwaśnej smietany, sok z cytryny, sol, bialy pieprz, 1/2 lyzeczki zmielonych ziaren kolendry, listki pietruszki, plasterki ctyryn.

Odsaczone z zalewy filety lekko obsuszamy, dzielimy na zgrabne porcje i układamy na półmisku grzbietem do gory. Skrapiamy sokiem z cytryny, wg. własnych upodoban smakowych. Przygotowujemy sos : do śmietany dodajemy utarte na grubej, jarzynowej tarce jabłka (wczesniej obrane ze skroki i pozbawione gniazd nasiennych), bardzo drobno posiekaną cebule przyprawiamy, przyprawiamy do smaku. Sledzie polewamy sosem, calosc zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy w chlodne miejsce (nie do lodowki) na 2-3 godz. Przed podaniem przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny.

2. Sałatka śledziowa postna (dedykowane dla lamerza)
Składniki : 6 filetow sledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą, 3 duze cebule, sol, swiezo zmielony pieprz, 6 sredniej wielkosci ziemniakow ugotowanych w lupinkach, 3 jajka ugotowane na twardo, kopiasta lyzka zieleniny (natka pietruszki, koperek - moga byc mrozone) szklanka kwasnej smietany, szklanka lagodnego majonezu, 1/2 szklanki naturalnego jogurtu.

Smietane, majonez, jogurt laczymy, lekko ubijamy, by sos byl puszysty. Odsaczone z zalewy sledzie kroimy w zgrabne dzwonka, polowe ukladamy na spodzie duzego, szklanego, glebokiego polmiska, posypujemy drobno posiekana cebula, oproszamy sola i pieprzem, polewamy niewielka iloscia sosu. 3 obrane z lupinek ziemniaki ucieramy na tarce z duzymi otworami, trzymajac ja nad polmiskiem, rozrzucamy widelcem po calej powierzchni, oproszamy sola, pieprzem, polewamy lekko sosem. Nastepnie ukladamy pozostale sledzie, polewamy lekko sosem, rozrzucamy pozostala cebule, oproszamy sola i pieprzem, polewamy sosem, ukladamy warstwe utartych ziemniakow ktore lekko rozrzucamy po powierzchni. Na ziemniaki ucieramy ugotowane na twardo jajka, rozmieszczamy na calej powierzchni, calosc polewaym pozostalym sosem, przykrywamy folia aluminiowa, trzymamy w chlodnym miejscu przez 3-4 godz. Przed podaniem przysypujemy zielenina.

Smacznego

Później napiszę reszte, all testowane i tworzone przeze mnie.

Nastepna potrawa : Barszcz Czerwony


Włącz powiadomienie emailem o nowych odpowiedziach | Dodaj emotikonki | Dodaj sygnaturkę



Szczerze to moze se sporubuje zrobic ;)
a wez daj jakis przepis bez smietany ;P bo ze smietana nie podchodza mi sledziki ;P
Barszcz bedzie bez smietany


barszcz śledziem nie jest ;<
Brzmi smacznie Tej sałatki śledziowej chyba na serio spróbuje. To jest jadalne?
Tak, to jest jadalne. Dalej zyje, chociaz to jadlem ;d
Btw. Moje wlasne przepisy xd
Witam.

Jeżeli możesz gieb screena, ed, dura, jakies adds ?

Pozdrawiam
Młody1971

Edit: Czemu reported ? chce tylko screena : <
No to uproszę mamę żeby zrobiła sałatkę xD
Barszcz dodam po 16
Gieb szybko przepis na Uber, pr0, eloł barszczyk, bo śledzie źle na mnie działają ;D
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • paulinaskc.xlx.pl